Wat is geluid.

Geluid ontstaat doordat de lucht in trilling wordt gebracht. Deze trillingen planten zich voort in de lucht en kunnen vervolgens door het gehoor worden waargenomen. Ons gehoor is hierbij doorslaggevend voor de beoordeling van diverse geluidsbronnen. De sterkte van geluiden wordt uitgedrukt in decibel. Voor de beleving van geluiden is ook de trillingsfrequentie (toonhoogte) van belang. De beoordeelde geluidsniveaus worden daartoe uitgedrukt in decibel (A) bij afkorting aangeduid als dB(A). dB(A) is de grootheid waarin de sterkte van het geluid wordt weergegeven.

Hoe wordt een kwaliteit wasemschouw gemeten op geluidsproductie?

Naast het geluid van de ventilator wordt het geluid van de wasemschouw veroorzaakt door de weerstand die de lucht ondervindt tijdens de dampafvoer. Deze weerstand ontstaat doordat lucht door de vetfilters wordt gezogen en via de ventilator wordt afgevoerd door een afvoerkanaal met bochten en een muur- of dakdoorvoer. De toegepaste materialen en de uitvoering van het geheel zorgen hierbij voor een hoge of lage weerstand. Voor luchtafvoer wordt een buis geadviseerd met een gladde binnenzijde. Het is belangrijk de te overbruggen afstand zo kort mogelijk te houden en haakse bochten zo veel mogelijk te vermijden. Respecteer hierbij ook altijd de door de producent aangegeven diameter van de afvoer

De metingen van de geluidsproductie van de aXiair wasemschouwen hebben plaatsgevonden bij onze motorenleverancier EBM.
Hierbij zijn de volgende officiële normen voor wasemschouwen toegepast:

• dB(A) volgens IEC 60704-2-13
• m³/h volgens IEC 61591 / DIN 1952 VDI DIN24163

geluid-meten-geluidsmeting-sone-hardware-test-geluidsniveau-stil

Geluid en geluidsmetingen

De voorwaarden en meetmethode voor het bepalen van het geluidsniveau is vastgelegd in de norm DIN EN IEC 60704-2-13. Dit geldt uitsluitend voor het bepalen van het geluidniveau in deze akoestische ruimte. Deze meting wordt vaak vermeld en is uitsluitend geschikt voor vergelijking tussen wasemschouwen onderling.

Dit gegeven zegt uiteindelijk niets over het geluidsniveau van het door u gekozen apparaat in uw eigen droomkeuken. De beleving van dit geluid is namelijk sterk afhankelijk van de wijze van installeren en de toegepaste geschikte (of ongeschikte) afvoermaterialen (wasdrogerslangen en/of buizen) en uitblaasroosters (door de muur of door het dak). Daarnaast speelt de akoestiek in de betreffende keuken en de acceptatie van het geluidsniveau (wat vind ik zelf veel of weinig lawaai) een erg dominante rol. Als producent (aXiair) hebben wij hier uiteraard weinig invloed op. Wel hebben wij door toepassing van de modernste en stilste motor in combinatie met een uitgekiend ontwerp en diverse geluid reducerende maatregelen, een apparaat ontwikkeld dat bijdraagt aan een positieve beleving van het comfort in de keuken. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor vragen en advies.

geluid-meten-geluidsmeting-aXiair-Afzuigkap

Zo geruisloos en toch functioneel.Een aXiair afzuigkap heeft bij nominaal vermogen (stand 5) een volgens DIN gemeten dB(A) van 47.

Bij aXiair draait het namelijk om wasemschouwen en om u.

dB(A) Soort van geluid.

140 pijngrens
130 startend straalvliegtuig op een afstand van 50 m
120 snijbrander 110 houtcirkelzaag, drilboor
100 zware vrachtwagen, disco
90 personenauto op hoge snelheid, drukke bar
80 handmixer, rustig café
70 TV, stofzuiger, restaurant, snelweg op 25 m afstand
60 normaal gesprek, normaal niveau kantoorruimte
50 normale woonwijk overdag, vogelgeluiden
40 rustige woonstraat overdag, moderne koelkast
30 leeszaal bibliotheek
20 gefluister
10 vallend blad
0 gehoordrempel

Vliegtuig