Inductiekookplaten: hoe ze werken en hoe ze te gebruiken.

Met een volledig gladde kookplaat kook je op elektriciteit, niet op gas! Laten we eens kijken hoe inductiekookplaten werken en hoe ze te gebruiken.

Ze dienen uiteraard hetzelfde doel als traditionele kookplaten - koken en voedsel opwarmen - maar daar houden de overeenkomsten op: inductiekookplaten hebben hun eigen unieke kenmerken en functies. Het eerste verschil zit hem in de stroomvoorziening: die is niet afhankelijk van gas, maar van elektriciteit; wanneer de kookplaat is ingeschakeld, stroomt er een elektrische stroom door een spoel, die een magnetisch veld genereert om de warmte rechtstreeks naar de pannen over te dragen, waardoor het kookproces wordt gestart. Inductiekookplaten zien eruit als een glad en egaal oppervlak, dat zwart of erg donker kan zijn, en bevatten vaak geïntegreerde kookplaatbedieningen die via een touchscreen worden bediend.

Het oppervlak van een inductiekookplaat warmt alleen op onder een pan, vanwege de warmte die door de spoel wordt geproduceerd, dus het risico op brandwonden is zeer laag. Dit type kookplaat warmt erg snel op, waardoor je veel sneller de gewenste temperatuur bereikt dan gas: de kooktijd van water op een inductiekookplaat is bijvoorbeeld bijna de helft van die van een traditionele kookplaat!

De warmte die wordt gegenereerd door inductiekookplaten is altijd constant en gelijkmatig, in tegenstelling tot gaskookplaten, die potten en pannen niet constant kunnen verwarmen: deze functie zorgt voor snellere kooktijden, maar voorkomt ook dat voedsel aan de bodem van uw pan blijft plakken, zodat u minder kruiden hoeft te gebruiken en olie. In plaats van onderaf te worden verwarmd, stroomt de warmte rechtstreeks naar de bodem van uw kookpotten. Om op een inductiekookplaat te koken, moet je geschikt kookgerei kiezen of een converter gebruiken voor je traditionele pannen.

Wanneer een pan van een inductiekookplaat wordt gehaald, schakelt deze automatisch uit; voor veel modellen op de markt wordt deze functie ook geactiveerd wanneer een vloeistof uit een pan op de kookplaat stroomt. Evenzo kunnen de kookplaten niet per ongeluk worden ingeschakeld met kleine metalen voorwerpen (zoals bestek), omdat ze alleen de bodem van een pot "herkennen"; ten slotte blijft het oppervlak dat elke spoel omgeeft altijd koud. Hun gladde oppervlak is zeer snel en gemakkelijk schoon te maken, en het vermijden van gas biedt aanzienlijke besparingen op uw rekeningen.

K-LINK technologie = de afzuigkap past zich automatischaan.

Het mooie van koken is ook dat je je vrij kunt uiten, zonder afleiding. Heb je een inductiekookplaat en een Faber afzuigkap met K-LINK aansluiting, begin dan gewoon met koken en de zuigkracht van de afzuigkap past zich automatisch aan het geselecteerde kookniveau aan.

Kookplaat met K-Link kopen?

Selecteer een categorie en vind moeiteloos de meest geschikte kookplaat voor in uw keuken. Wilt u toch het liefst een andersoortige kookplaat? Bekijk dan ook eens onze Inductiekookplaten. Vindt u het ingewikkeld te bepalen welke optie inzetbaar is in uw keuken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We ondersteunen u graag bij het aanschaffen van de juiste kookplaat.

Kookplaten
1 tot en met 21 van 42 resultaten, .